Yeni binalarda Enerji Kimlik Belgesi‘nin (EKB) zorunlu hale gelmesi ile beraber yalıtım sektörü de hareketlenmeye başladı. Pastadan daha fazla pay almak isteyen doğru malzeme kullanmayan firmalar ise kaliteden ödün vermeye başladı.

Son dönemde birçok ısı yalıtım şirketi bina yalıtımından ve yalıtımla sağlanan tasarruftan bahsediyor. Ancak her yalıtım uygulaması faturalarda yarı yarıya indirim sağlamıyor. Gerçek yalıtımı sağlamak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.
Yalıtım yapılacak binalarda dış cephe önem kazanıyor. Cam giydirme uygulamasında taş yünü yalıtım, perde giydirmelerde ise şişirilmiş plastik köpük levhalardan oluşan yalıtım ve ahşap binalarda plastik köpük kulanılarak yapılan yalıtımlar tam anlamıyla tasarruf sağlıyor..

İnce Manto Tam Tasarruf Sağlamıyor

Yalıtım malzemesi ne kadar kalınsa tasarruf sağlamak o kadar kolaylaşıyor ancak kaliteli ve ince çözümlerle de ekonomiyi yakalamak mümkün. Avrupa’da 15-20 santimetre kalınlığında yalıtım malzemeleri kullanılırken Türkiye’de bazı yalıtım malzemeleri 5-7 santimetre olabiliyor. Hatta bazılarında 2-4 santimetre arasında değişen malzemelere de rastlanabiliyor. Bu durumda Avrupalı metrekarede 15 kilowatt enerji harcarken, Türkiye’de yalıtımsız binalarda enerji tüketimi 350 kw’a çıkıyor.

Yalıtımı uygun malzeme ile yapılmayan binalarda enerji tasarrufu en fazla yüzde 20 ile 280 kw olurken, doğru malzeme ama düşük santimetre ölçüsü ile bu oran 175 kw’a gerileyebiliyor. 100 metrekarelik bir dairenin ısı yalıtım maliyeti 3 bin lira ile 4 bin lira arasında değişiyor.

Teşvik ve Kredi Mümkün

Binalarda enerji performans yönetmeliği gereği yeni binalar hemen, eski binalar ise en geç 2017 yılına kadar “Enerji Kimlik Belgesi” almak zorunda. Isı yalıtımını zorunlu kılan bir diğer gelişme ise Kyoto Protokolü. Protokol gereği sera gazı salınımını önleyecek çevreci yatırımlar hız kazanacak.
Türkiye’de ısı yalıtım pazarı yaklaşık 2 milyar dolar büyüklüğe sahip ve sektör yılda ortalama yüzde 20 büyüme gösteriyor. Sektörün önünün daha da açılması için merdiven altı ve kalitesiz üretime karşı denetim mekanizmasının güçlenmesi, yönetmeliklerin eksiksiz çıkarılması,düşük faizli kredi imkânlarının yaratılması gibi teşviklere ihtiyaç duyuluyor.

Enerjiyi de ucuza kullanacak

Binanın yapım aşamasında ısı yalıtımının maliyeti bina maliyetinin yüzde 3 ila 5’i kadar oluyor. Mevcut binalarda ise metrekarede ortalama 30-40 lira maliyet hesaplanıyor. Bu da 100 metrekarelik bir daire için ortalama 3 bin lira ile 4 bin lira arasında bir maliyet olarak karşımıza çıkıyor. Faturadan elde edilen tasarrufla kıyaslandığında ise sistemin kendisini ortalama 3 yılda amorti ettiği görülüyor ve bu tasarruf ömür boyu devam ediyor. Üstelik henüz çalışma halinde olmasına karşın, Enerji Bakanlığı az enerji tüketenlerin enerjiyi daha düşük fiyatla kullanmasına yönelik imkanları tartışıyor.

100 liralık fatura 50 liraya düşüyor

Yalıtımı doğru yapılan binada 100 liralık fatura 50 liraya düşüyor. Yalıtım doğru malzemelerle yapılmadığında ise enerji maliyeti 100 lirada sadece 20 lira aşağıya çekiliyor. Avrupa’da ise 100 liralık fatura sektörün teşvik edilmesiyle 20 liraya kadar iniyor.

Mail listemize katılın.

Sektörden güncel haberleri e-posta kutunuzda almak için katılın

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

İlginizi çekebilir

Enerji verimliliği danışmanlığı alın.

Telefon +90(232) 461-5830

Talep Formu

Sizlere in iyi hizmeti vermek için buradayız.

Hizmetlerimiz.

Tüm hizmetleri görüntüle

Enerji Kimlik Belgesi

Ölçümler

Enerji Etütleri