Kütahya’nın Simav İlçesi’nde 10 bin konut ve işyerinin ısıtılmasının yanında kaplıca, termal turizm ve seracılık için kullanılan jeotermal enerjinin kullanım alanı genişliyor. Eynal Kaplıcaları bölgesinde jeotermal enerji ile işletilecek ihracata yönelik üretim yapacak meyve ve sebze kurutma tesisi açılıyor.

Bu yıl içinde deneme, gelecek yıl haziran ayında tam kapasite çalışmaya başlayacak olan ve maliyeti 1 milyon lirayı bulan tesiste kurutulacak çilek, kavun, karpuz, domates benzer diğer sebze ve meyvelerin AB ülkelerine ihracı planlanıyor. Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan, jeotermal enerjinin kullanım alanının genişlemesinden büyük memnuniyet duyduklarını belirtirken ilk aşamada yıllık 60 ton meyve ve sebze kurutulması hedefleyen tesisin diğer yatırımcılara da örnek olmasını istedi. Karahan, Simav’da yatırım yapmak isteyen herkesin önünü açmak suretiyle istihdam oluşturmak, işsizliği önlemek, ilçe ve ülke ekonomisine katma değer sağlamak istediklerini ifade etti. Kasım Karahan, yenilenebilir enerji tesislerin ilçede çoğalmasına katkı sağlamak için her türlü çalışmayı yapacaklarını bildirdi.

Tesisin sahiplerinden 30 yaşındaki gıda mühendisi Eren Özbayrak da yıllık 60 ton kapasiteli, 1 milyon liralık tesiste, bölgeden temin edecekleri kavun, karpuz, çilek ve domates başta olmak üzere çeşitli meyve ve sebzeleri jeotermal enerjiden yararlanarak kurutup Almanya başta olmak üzere çeşitli AB ülkelerine ihraç etmeyi hedeflediklerini söyledi.

İhracata yönelik

400 metrekarelik kapalı bir alanı kaplayan tesisin kapasitesinin arttırılabilir olduğunu belirten Özbayrak, “Kurutacağımız yıllık 60 tonluk meyve sebzenin karşılığı 600 ton yaş meyve sebze anlamına geliyor. Bugüne kadar ilkel yöntemlerle kurutulan meyve sebzeler yeterince değerlendirilemiyordu. Şimdi tesislerimizde üreteceğimiz ürünleri ihraç ederek hem ilçe hem de ülke ekonomisine döviz girdisi sağlamayı hedefliyoruz. Asıl amacımız bizimle birlikte Simav halkının da kazanması” dedi.

Tesisin diğer ortağı 30 yaşındaki gıda mühendisi Mecnun Mert de “Ankara’dan gelip Simav’da yatırım yapıyoruz. Amacımız bölgeden temin edeceğimiz meyve ve sebzeleri kurutarak AB ülkelerine ihracat. Bu sayede yaş olarak istediği gibi değer bulamayan meyve sebzeleri kurutarak ekonomik değerini artırmak suretiyle hem Simav halkının hem de kendimizin para kazanmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

Mail listemize katılın.

Sektörden güncel haberleri e-posta kutunuzda almak için katılın

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

İlginizi çekebilir

Enerji verimliliği danışmanlığı alın.

Telefon +90(232) 461-5830

Talep Formu

Sizlere in iyi hizmeti vermek için buradayız.

Hizmetlerimiz.

Tüm hizmetleri görüntüle

Enerji Kimlik Belgesi

Ölçümler

Enerji Etütleri