Türkiye’de sanayi kuruluşlarının yakınmalarının başında ‘enerji maliyetleri’nin yüksekliği gelir. Ancak ‘yerli enerji kaynakları’nı devreye sokacak gerekli yatırımlar zamanında yapılmadığından, Türkiye dünyada en fazla enerji (petrol, doğalgaz, kömür) ithal eden ülkeler arasında yer alıyor. Dışa bağımlılık enerji maliyetinin döviz kurlarındaki oynaklıktan etkilenmesine yol açıyor. Bu da sıklıkla elektrik, doğalgaz, akaryakıta zam olarak kendini gösteriyor. Bu nedenle enerji maliyetlerinin artması sanayi kesiminin küresel rekabet gücünü olumsuz yönde etkiliyor.

Bu çerçevede devreye ‘enerji verimliliği’ çalışması giriyor. Enerji Verimliliği Derneği tarafından yürütülen ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından desteklenen Enerji Verimli Sanayi Projesi, Konya’da yapılan toplantıyla start aldı. ‘Güçlü Sanayi Verimli Enerji’ sloganıyla yola çıkılan proje, sanayi kuruluşlarında belirlenen 13 enerji verimlilik artırıcı proje alanıyla on yılda 65 milyar TL değerinde enerji tasarrufu yapmayı hedefliyor. Bu tasarruf, 16 bin okul, 3 bin 200 tam teşekküllü hastane, 10 Boğaz Köprüsü, 10 havalimanı, 7 Atatürk Barajı ve 6 ünite nükleer santralin her biri için gereken kaynak anlamına geliyor.
Türkiye’de tüketilen enerjinin (petrol, doğalgaz, elektrik vs.) yüzde 27’si sanayide, yüzde 26’sı konutlarda, yüzde 14’ü ise ulaşımda harcanıyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Enerji Verimliliği Derneği Başkanı İbrahim Çağlar, Konya’da düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, sanayi kuruluşlarında Enerjide Verim Artırıcı Proje (EVAP) uygulaması yapılabilecek 13 alandaki iyileştirmelerle 10 yılda 65 milyar TL kazanç sağlanmasını hedeflendiğine dikkat çekti.

Çok enerji harcayarak az üretiyoruz

İbrahim Çağlar, Türkiye’nin daha az enerji ile daha çok ekonomik fayda elde etmesi gerektiğini vurgulayarak, “Kişi başına daha az enerji tükettiğimiz halde, 1.000 dolarlık milli hasılayı üretebilmek için gelişmiş ülkelere göre daha fazla enerji harcıyoruz” dedi. Çağlar, Enerji Verimliliği Derneği olarak enerjiyi her noktada verimli ve etkin kullanmak ve katma değeri yüksek mal ve hizmet üretimini artırmak gerekliliğiyle faaliyetler gösterdiklerini belirtti.

Kullandığımız enerjinin yüzde 72’si ithal

Enerji Verimli Sanayi Projesi kapsamında verimlilik artışı sağlanabilecek 13 alanın (Bu 13 alan şunlar: Fırın, Kazan, Buhar, Kurutma, Soğutma, İklimlendirme, Fan, basınçlı Hava, Pompa, Elektrik, Motor, Aydınlatma sistemleri) tespit edildiğini belirten Çağlar, işletmelerin enerji faturalarını yüzde 30 azaltacak somut örnekler de verdi. Bu kapsamda buhar sistemlerinde yalıtımlı borulardaki kayıplar, yalıtımsız borulara göre yüzde 80-85 oranında daha az oluyor ve fırın sistemlerinde atık ısının geri kazanılmasıyla yüzde 45’e varan enerji tasarrufu sağlanabiliyor. Ülkemizdeki enerji açığına dikkat çeken Çağlar, “2012 yılı birincil enerji tüketimimiz 120 milyon Ton Petrol Eşdeğerine (TEP) ulaşmıştır. 2012 yılı itibarıyla yüzde 72’si yurt dışından gelen toplam birincil enerjimizin yüzde 27’si sanayide, yüzde 26’sı konut ve hizmetlerde ve yüzde 14’ü ulaşımda harcanmıştır.” dedi. Çağlar; sanayide, binalarda ve ulaşımda enerji verimliliğinin iyileştirilmesiyle elde edilecek tasarrufun enerji değeri, yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan üretebileceğimiz enerjiden daha fazla olduğunu da vurguladı.
Çağlar, her yıl elektrik ve doğalgaza 125 milyon TL ödeyen Konya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki verimlilik artırıcı projelerin uygulama oranları incelendiğinde yüzde 40’lara varan enerji tasarrufu sağlandığını ifade etti. Konya’da başlayan ‘Sanayide Enerji Verimliliği Projesi’, önümüzdeki haftalarda Kocaeli, İzmir, Şanlıurfa, Van, Samsun ve Antalya Organize Sanayi Bölgelerinin ev sahipliğinde yapılacak toplantılarla devam edecek.

Sanayi enerji verimliliği ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için “sanayide enerji verilmiliği” sayfamızı inceleyebilir, Onur Enerji’ye telefonla veya diğer kanallarla iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Mail listemize katılın.

Sektörden güncel haberleri e-posta kutunuzda almak için katılın

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

İlginizi çekebilir

Enerji verimliliği danışmanlığı alın.

Telefon +90(232) 461-5830

Talep Formu

Sizlere in iyi hizmeti vermek için buradayız.

Hizmetlerimiz.

Tüm hizmetleri görüntüle

Enerji Kimlik Belgesi

Ölçümler

Enerji Etütleri