Arıtma tesislerinin enerji ihtiyacı için saha ölçümleri yaptıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, Görece ve Harmandalı’da rüzgar enerji santralleri kurabilmek üzere harekete geçti. 500 kilovatlık bir türbin ile yılda 1.5 milyon kilovat elektrik üretmeyi öngören İZSU, yaptığı yatırımı 5 yıl içinde amorti edecek.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda önemli bir adım atarak köylerdeki su depolarına güneş enerjili klorlama sistemi kuran İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, şimdi de rüzgar enerjisinden elektrik üreten santraller kurmak için harekete geçti.
Türkiye’de lisanssız rüzgâr enerjisi üretiminin önünün açılmasına olanak veren ve 21 Temmuz 2011 tarihinde yürürlüğe giren “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik” çerçevesinde çalışmalara başlayan İZSU,  Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndan destek hizmeti aldı. Mart ayında saha ölçüm çalışmaları yapıldıktan sonra, Mayıs ayında gelen raporlar üzerine, Tahtalı Barajı suyunun arıtıldığı Görece İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne yakın ormanlık alan ile Harmandalı Çöp Depolama Sahası’nın rüzgar enerji santrali için en uygun yerler olduğu belirlendi. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, Enerji Dağıtım Şirketi ve İl Özel İdaresi’nden alınacak izinlerin ardından, proje ve ihale süresi ile birlikte tribünlerin bir yıl içinde kurulabileceğini belirtti.
Ortalama yatırım maliyetinin her bir türbin için 850 bin ile 1 milyon dolar arasında olduğu belirten İZSU yetkilileri, “500 kilovatlık bir türbin, yılda 1 milyon 533 bin kilovat elektrik üretiyor. Böylelikle 5 yıl içinde yaptığımız yatırımın geri dönüşümünü alabiliyoruz. Bu beş yılın sonunda yani yatırım maliyetini karşıladıktan sonra sadece bakım masrafı olacağı için ucuz, temiz ve yerli bir enerji kullanmış olacağız. Tükenmeyen bir enerji olması, yenilenebilir olması üzerinde durduğumuz en önemli nokta” diye konuştu.

Yönetmelik kapsamında en fazla 500 kilovatlık üretim tesisi kurulacağının altını çizen yetkililer şöyle devam etti: “Tesislerin rüzgar durumuna bakıldığı zaman, rüzgar türbinlerinin yılın yüzde 35’nde çalışacağı tespit edildi. 500 kilovatlık bir türbinin günde 4 bin 200 kilovat enerji üretmesi öngörülüyor. Böylece Görece’ye kuracağımız rüzgar türbinin Görece İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin, Harmandalı Çöp Depolama Sahası’na kuracağımız türbinin ise inşaatı devam eden Çiğli Çamur Çürütme Kurutma Tesisi’nin enerji ihtiyacını karşılayabileceği anlaşılmaktadır.” dedi.

Başkan’dan çevreci mesajlar
İzmir’in çevre konusunda yüksek hassasiyetlere sahip ve bu alanda örnek yatırımlar gerçekleştirmiş öncü bir kent olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İzmir, havasını, su kaynaklarını ve toprağını çok iyi koruyan, geleceğini düşünen bir kent. Bu özelliğimizin yanında biliyoruz ki, sürdürülebilir kalkınmayı yakalamış bir kent olabilmek için kat edeceğimiz daha çok mesafeler var. Bu amaçla kısıtlı kaynakları en verimli şekilde kullanan bir İzmir için çabalıyoruz. İZSU tesislerinde rüzgar enerjisi kullanımı projesi de, bu çabalarımızın bir parçası” diye konuştu.

Kent içi toplu ulaşımda fosil yakıt tüketimini en aza indirebilmek için raylı sistem yatırımlarına büyük ağırlık verdiklerini, trafikte uygulayacakları “akıllı” sistem ile de egzoz gazı salınımını asgariye indireceklerini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Arıtmalar konusundaki açık ara liderliğimiz sürüyor. Bu arıtmaların enerji ihtiyacını rüzgardan karşılamak, bizi çevre konusunda bir adım daha ileriye taşıyacak” dedi.

Yenilenebilir enerji çözümlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Mail listemize katılın.

Sektörden güncel haberleri e-posta kutunuzda almak için katılın

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

İlginizi çekebilir

Enerji verimliliği danışmanlığı alın.

Telefon +90(232) 461-5830

Talep Formu

Sizlere in iyi hizmeti vermek için buradayız.

Hizmetlerimiz.

Tüm hizmetleri görüntüle

Enerji Kimlik Belgesi

Ölçümler

Enerji Etütleri