Türkiye, son yıllarda ABD, Çin, Almanya gibi ülkelerde büyük yatırımların yapıldığı rüzgar elektrik santrallerinde tarihi bir adım atıyor. Temmuz ayında 50 milyon liralık bütçenin onaylanmaı ile birlikte, iki buçuk yıldır gizlikle sürdürülen projede yerli rüzgar türbini üretimine başlandı. 121 akedemisyenden oluşan ekip, tamamen yerli tasarıma sahip ve yerli teknoloji ile çalışacak 500 kilowatt gücündeki  ilk Milli Rüzgar Enerji Sistemi’nin (MİLRES) yıl sonuna kadar çalıştırılacağının müjdesini verdi.

Bütçesi ile savunma projeleri dışında, Cumhuriyet tarihinin en büyük araştırma geliştirme projesi olan MİLRES ile 2014 yılında 2 bin 500 kilowatt enerji üretecek büyük modelin tamamlanması ve Türkiye ekonomisine 5 yıl içinde otomotiv sanayii kadar katkı sağlaması hedefleniyor. 2023 yılına kadar 20 bin megawatt rüzgar enerjisini üretmek için 30 milyar dolar yatırım yapılması planlanıyor, bu yatırımın 7.5 milyar dolarının öz kaynaklarla yapılacağı geri kalanın ise yabancı yatırımcılarca karşılanacağı öngörülüyor.

[horizontal_line]

Sabancı Üniversitesi, TÜBİTAK, TAI, İTÜ, İstanbul Ulaşım’ın ortaklaşa yürüttüğü projede, türbinler konusunda akademik çalışmaları olan Sabancı Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mahmut Faruk Akşit’in de yardımıyla MİLRES projesinin koordinasyonu ve türbinin tüm mekanik aksamının tasarlanması görevi Sabancı Üniversitesi’ne verildi. ROKETSAN’ın kurucu genel müdürlüğünü yapmış Cemil Arıkan gibi üniversite-kamu-sanayi işbirliklerinde deneyimli bir ismin varlığı ve Mahmut Akşit’in çabalarıyla kısa sürede araştırma, geliştirme ve üretim hazırlıkları bitirildi. Bütçe, TÜBİTAK tarafından 1 Temmuz 2011’de onaylandı ve 50 milyon liranın ilk aşaması olan 10 milyon lira 500 kilovatlık türbin üretimi için serbest bırakıldı. Hemen ardından 2014 yılında tamamlanacak olan 2,5 megavatlık büyük model üzerinde anlaşmaya varıldı. Türkiye milli rüzgar türbinine sahip olmak için artık kolları sıvamış durumdaydı. Akşit, “Bu Cumhuriyet tarihinde savunma sanayi araştırmaları haricinde en büyük bütçeli proje” diyor.

Tüm bu gelişmelerden sonra Sabancı Üniversitesi ikinci olarak, MİLRES’ten sonra rüzgar sanayiini geliştirmek için iş dünyasıyla birlikte Rüzgar Enerjisi Teknoloji Platformu’nu (RETEP) kurdu. Yerli ve yabancı 11 sanayicinin yer aldığı platform rüzgar enerjilerinde Türkiye’nin gücünün artmasına katkı sağlıyor.

Kaynak: CNBC-e Business Ekim 2011 Sayısı

 

Mail listemize katılın.

Sektörden güncel haberleri e-posta kutunuzda almak için katılın

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

İlginizi çekebilir

Enerji verimliliği danışmanlığı alın.

Telefon +90(232) 461-5830

Talep Formu

Sizlere in iyi hizmeti vermek için buradayız.

Hizmetlerimiz.

Tüm hizmetleri görüntüle

Enerji Kimlik Belgesi

Ölçümler

Enerji Etütleri