Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ICCI 2014-20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nın açılışnı yaptı. Yıldız törende yaptığı konuşmada, Konya’ya dünyanın en büyük güneş enerjisi santralini yapmak üzere özel bir çalışma başlattıklarını söyledi. Konya Karapınar bölgesinde 3 bin MW’lik bir proje için ufuk çizgisinin gökyüzü ile birleştiği düz bir arazinin açılacağını belirtti.

Konya’ya Yeni Güneş Enerjisi Santrali Geliyor

BgbJV5BCUAAPBkrKonya Karapınar Ayrancı bölgesinde ufuk çizgisinin gökyüzü ile birleştiği dümdüz bir arazi var. Oraya özel bir çalışma yapıyoruz. 3 bin MW’lık güneş santrali için o bölgeyi açacağız. Tarım arazisi değil. EPDK’nin 600 MW’lık ihalesine 9 bin MW’lık talep geldi, bunu yapabileceğini söyleyen yatırımcımız var. Burada dünyanın en büyük santralini kuracağız. İletim hatlarını ona göre dizayn ettiriyoruz” dedi.

Güneş enerjisi potansiyelini lisanslı elektrik üretimiyle ekonomiye kazandırmaya çalışan Türkiye, bu yöndeki yatırımlarla ilgili ilk somut adımı atıyor. Aynı bölgeler için yapılan birden fazla başvuru için yapılacak yarışmanın ardından Türkiye’nin ilk lisanslı güneş enerjisi santrali yatırımları belirlenecek.

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım oranını artırmayı amaçlayan Türkiye, bu kapsamda güneş potansiyelini enerji üretiminde daha etkin kullanacak. Bu kapsamda ilk olarak 600 megavatlık güneş enerjisine dayalı lisanslı üretim başvuruları yatırıma dönüşmeye başlıyor.

Güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere yapılan lisans başvurularına ilişkin yarışma yönetmeliği gereği, güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere yapılmış ön lisans başvurularından aynı sahada, aynı bağlantı noktasına, aynı bağlantı bölgesine bağlanmak için birden fazla başvurunun bulunması durumunda, sisteme bağlanacak olanı belirlemek için Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) tarafından yarışma yapılacak.

Güneş Enerjisi Santralleri Hızla Kuruluyor

yenilenebilir-enerji-slider2Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), toplam 600 megavatlık güneş enerjisine dayalı lisans başvurularını 10-14 Haziran 2013 tarihleri arasında kabul etti.

Kuruma, toplam kurulu gücü 8 bin 900 megavata ulaşan yaklaşık 500 başvuru geldi. Başvuruların ağırlığını yerli yatırımcılar oluştururken, yabancı yatırımcılar da Türkiye’de güneş enerjisinden elektrik üretimi için talepte bulundu. Yabancı yatırımcıların büyük bölümü Türkiye’de kurdukları şirketler aracılığıyla ya da Türk ortakları üzerinden başvuruda bulundular.

Yerli yatırımcılar arasında halen enerji piyasasının önemli aktörlerinin yanı sıra enerjiye ilk kez yatırımda bulunan girişimciler de yer alıyordu.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi kapsamında güneş enerjisi santrali yatırımlarında, sisteme elektrik verilmeye başlandığı tarihten itibaren 10 yıl süreyle 13,3 dolar cent üzerinden alım garantisi bulunuyor. Bu sürenin ilk beş yılında, yerli ekipman kullanılması halinde bu miktar 22 dolar cente kadar çıkabiliyor. Ancak, miktar şu anda 14,1 dolar cent düzeyinde kalıyor. Yerli ekipman kullanılması durumunda bunun ”Yerli İmalat Durum Belgesi” ile belgelendirilmesi gerekiyor. Türkiye’de kurulu panel fabrika bulunmasına rağmen bunlar daha çok yerli montaj şeklinde üretim yapıyor. Bu panel üreticilerinin ”Yerli İmalat Durum Belgesi” alma yönünde çalışmaları sürüyor.

Türkiye’nin Güneş Enerjisi Potansiyeli

Apple-data-center-1Güneş enerjisi potansiyeli bakımından Avrupa’nın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Türkiye’de, yıllık 380 milyar kilowatt/saatlik (kW/s) güneş enerjisi potansiyeli bulunduğu belirtiliyor.

Türkiye’nin yıllık ortalama güneş ışınımı 1311 kilowatt/saat düzeyinde bulunuyor. Bu, 1 kW gücünde bir güneş enerjisinden elektrik üretim sisteminin yılda 1311 kW/s elektrik üretimi anlamına geliyor. Güneş ışınımı oranı bölgelerin coğrafi konumu ve yüksekliğine göre değişkenlik gösteriyor.

Türkiye’nin güneş ışınımı en verimli yerleri arasında Konya, Karaman, Niğde, Isparta, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Van, Adıyaman, Mardin illeri yer alıyor. Bu bölgelerdeki güneş ışınımı yıllık 1700 kW düzeyine ulaşıyor. En düşük gün ışınımı olan yerlerde bu oran 1000 kW düzeyinde bulunuyor. Güneş veriminin en yüksek olduğu bölgelerde önce trafo kapasiteleri belirlendi ve bir yıl boyunca yapılan ölçümlerin ardından bu bölgelerde lisanslı üretim süreci başlatıldı.

İlgili mevzuat uyarınca 1 MW gücündeki güneş enerjisi santrali 20 dönümlük alanda kurulabiliyor. Bu alanın tarım dışı olması, orman sahası dışında bulunması gerekiyor.

Mail listemize katılın.

Sektörden güncel haberleri e-posta kutunuzda almak için katılın

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

İlginizi çekebilir

Enerji verimliliği danışmanlığı alın.

Telefon +90(232) 461-5830

Talep Formu

Sizlere in iyi hizmeti vermek için buradayız.

Hizmetlerimiz.

Tüm hizmetleri görüntüle

Enerji Kimlik Belgesi

Ölçümler

Enerji Etütleri