ph3

Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de 19 Ocak tarihinde düzenlenen Dünya Temiz Enerji Zirvesi’nde açıklanan Türkiye’nin de üyesi olduğu Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA)’nın raporuna göre güçlü bir karbon fiyatı belirlenmesi ve fosil yakıtlara verilen desteklerin kaldırılması, küresel düzeyde yenilenebilir enerjinin payını iki katına, yani %30 seviyesine çıkarmak için yeterli görülüyor. Raporda bu dönüşümün neredeyse fazladan hiçbir net maliyet olmaksızın yapılabileceği belirtiliyor.

IRENA raporunda ayrıca, sera gazı emisyonları ve diğer hava kirliliği, makul olarak fiyatlandığında yenilenebilir enerji için desteğe dahi gerek kalmayacağının altı çiziliyor. Raporda, yerel ve şehir yönetimlerine yenilenebilir enerji kullanımı için net hedefler belirlemeleri de önerilirken yenilenebilir enerji yatırımları için finansmana erişim olanaklarının iyileştirilmesi ve ‘akıllı dağıtım ağları’ kurulmasının rüzgar ve güneş enerjisinin geniş alanlara arzını kolaylaştıracağına dikkat çekiliyor. Rapora göre, hükumetler kömür, gaz ve petrol kullanımı için verdikleri mali teşvikleri aşamalı olarak azaltırsa inşaat, sanayi ve ulaşım sektörleri yenilenebilir enerji için büyük bir potansiyel sağlayabileceği öngörülüyor.

IRENA direktörü Adnan Z. Amin “Yenilenebilir enerjiye geçiş için elverişli bir ekonomik ortam bulunuyor. İklim değişikliği etkilerinin azaltılması, sağlık etkisi ve istihdam yaratılması göz önüne alındığında bu geçiş kendisini kısa sürede kendini karşılayacaktır.” şeklinde konuştu. Çin örneğinde görüldüğü gibi merkezi planlama, destekler ve net hedefler sayesinde büyük yenilenebilir enerji atılımları gerçekleştirilse bile, artan kömür kullanımı, rüzgar, güneş ve hidroelektriğin yükselen payından elde edilen emisyon tasarrufunu yok ediyor ve dünyanın önlenemez bir iklim değişikliği döngüsüne girdiği endişesini yaratıyor.

Yenilenebilir Enerji ve verilen desteklerle ilgili firmamız Onur Enerji‘den bilgi alabilirsiniz.

Mail listemize katılın.

Sektörden güncel haberleri e-posta kutunuzda almak için katılın

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

İlginizi çekebilir

Enerji verimliliği danışmanlığı alın.

Telefon +90(232) 461-5830

Talep Formu

Sizlere in iyi hizmeti vermek için buradayız.

Hizmetlerimiz.

Tüm hizmetleri görüntüle

Enerji Kimlik Belgesi

Ölçümler

Enerji Etütleri