GAP Bölge Kalkınma İdaresinin (BKİ) Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yürüttüğü “güneş enerjili mikro sulama sistemi”nin yaygınlaşmaya başladığı bildirildi.

GAP BKİ’nin güneş enerjisi potansiyelini daha avantajlı hale getirebilmek için yürüttüğü çalışmaları devam ediyor.

gunes-enerjili-mikro-sulama-sistemi

Bu kapsamda belirlenen pilot bölgelere güneş enerjili mikro sulama sistemleri kuruluyor. Daha önce Şanlıurfa’da iki ayrı bölgede uygulanan sistem, Mardin ve Kilis’te de faaliyete geçirildi. Sistem sayesinde solar panellerde üretilen enerji, pompaları besledikten sonra elektrik şebekesine aktarılabiliyor.

Çift yönlü sayaçla kaydedilen enerji, uzaktan kontrol edilebiliyor.

GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil, gazetecilere yaptığı açıklamada, yenilenebilir enerji çalışmalarına ağırlık verdiklerini söyledi. Bölgenin güneş enerjisi potansiyelinin dünyayla boy ölçüşebilecek düzeyde olduğunu vurgulayan Karahocagil, bundan en iyi şekilde faydalanabilmek için de yol haritası hazırladıklarını belirtti.

Karahocagil, bu alandaki pilot uygulamaları 4 ilde faaliyete geçirdiklerini ifade etti.

Yenilenebilir enerji konusunda farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını anlatan Karahocagil, şöyle konuştu:

“İnsanların kısa sürede bu enerjiyi yoğun bir şekilde kullanacağına inanıyoruz. Çiftçimiz eğer kendi ihtiyacını karşılamak için güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerjilerden faydalanmak isterse çeşitli hibe programlarımı var. Bunlar gelişerek devam edecek. Yenilenebilir enerji dünyada ucuzlayan bir teknoloji haline geldi. Ülkeler de buna kaynak aktarabilecek durumda. Yenilenebilir enerji kullanımı konusunda önümüzdeki yıllarda ciddi bir patlama bekliyoruz. Artık herkes yenilenebilir enerjiye ulaşabilecek. Bölge çiftçilerimizin bu alandaki hibe programlarını daha yakından takip etmesini bekliyoruz.”

 

Mail listemize katılın.

Sektörden güncel haberleri e-posta kutunuzda almak için katılın

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

İlginizi çekebilir

Enerji verimliliği danışmanlığı alın.

Telefon +90(232) 461-5830

Talep Formu

Sizlere in iyi hizmeti vermek için buradayız.

Hizmetlerimiz.

Tüm hizmetleri görüntüle

Enerji Kimlik Belgesi

Ölçümler

Enerji Etütleri