2014’ün ilk 3 ayında ABD’nin güneş elektriği kurulu gücünün  1.330 MW arttığı ve güneş enerjisi yatırımlarının ülkenin bu dönemki elektrik yatırımlarının yüzde 74’ünü oluşturduğu bildirildi.

Amerikan Güneş Enerjisi Sanayisi Birliği (SEIA) ve araştırma kuruluşu GTM Research tarafından yapılan çalışmaya göre ülkede gerçekleşen kurulumlar 2013’ün son çeyreğine göre yüzde 37 oranında gerilese de, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 79 oranında artış gösterdi.
Ülkede güneş elektriği alanında en fazla kuruluş güç artışı 837 MW ile büyük ölçekli santraller alanında görülürken, konutlarda gerçekleştirilen kurulumlar 232 MW ile ikinci, ticari binalarda gerçekleştirilen kurulumlar ise 225 MW ile üçüncü sırada yer aldı.  ABD’nin bu alandaki kurulu gücü ise 13.395 MW’a ulaştı.

abd-gunes-2014-1c

Konut uygulamalarında devlet desteklerinin payı geriliyor

Konutlarda gerçekleştirilen kurulumların ilk defa ticari binalardaki kurulumların önüne geçtiğine dikkat çekilen raporda, konutlarda herhangi bir devlet desteğine ihtiyaç duymadan devreye giren sistemlerin ise üçte bir ile şimdiye kadarki en yüksek orana ulaştığının da altı çizildi.

Çalışmaya göre 2014 yılında ülkenin güneş elektriği kurulu gücündeki artış 3,8 GW’lık bölümü büyük ölçekli santrallerde olmak üzere 6,6 GW’ı bulabilecek.

Bununla birlikte yoğunlaşmalı güneş enerjisi (CSP) alanındaki kurulu güç artışı da şimdiye kadarki en yüksek noktasına ulaşmış durumda. Bu dönemde devreye giren 392 MW gücündeki Ivanpah santrali ile, Genesis projesinin 125 MW’lık ikinci bölümünün devreye girmesi bu alandaki çeyrek dönemlik en yüksek kurulu güç artışını sağlamış durumda. Yıl sonuna kadar bu alanda gerçekleşmesi beklenen toplam 857 MW’lık güç artışı da 2014’ü CSP alanında en fazla büyümenin görüldüğü yıl yapabilecek.

smi_animation

Güneş enerjisi yıllık 8 milyon ton kömür tüketiminin önüne geçiyor

Konu ile ilgili açıklamada değerlendirmesi yer alan SEIA Başkanı Rhone Resch ABD’deki güneş enerjisi kurulu gücünün ülkedeki 3 milyon evin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek düzeye geldiğini ve sektörün bu yatırımlar sayesinde çevreye yıllık 8 milyon tonluk kömür tüketiminin önüne geçilmesi veya 3.5 milyon aracın trafikten çekilmesine denk katkı sağlayabildiğini söyledi.

Kaynak

Mail listemize katılın.

Sektörden güncel haberleri e-posta kutunuzda almak için katılın

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

İlginizi çekebilir

Enerji verimliliği danışmanlığı alın.

Telefon +90(232) 461-5830

Talep Formu

Sizlere in iyi hizmeti vermek için buradayız.

Hizmetlerimiz.

Tüm hizmetleri görüntüle

Enerji Kimlik Belgesi

Ölçümler

Enerji Etütleri