Oluşturduğumuz  çöplerin %95’içöplüklerde birikmektedir. Çöplerin birikmesini izleyen çürümeyle birlikte kimyasal ve bakteriyel süreçler başlamakta ve organik çöp malzemeleri dönüşüme uğrayarak çöpler parçalanmaktadır. Bu süreç çöp hacminin küçülmesine yol açmaktadır ve sonucunda bir biogaz türü olan çöplük gazı oluşmaktadır. Çöplük gazı; Metan ( CH4), Karbondioksid (CO2) ve Azot (N2) tan oluşan bir gaz karışımıdır. Bir ton çöpten 15-20 yıllık bir süreçte 150-200 Nm3 çöplük gazı elde edilmektedir.

cop_20131218_1195564_web

İskandinav ülkeleri bu konuda Dünya’ nın önde gelen ülkeleri arasına girmektedir. Bu ülkeler sadece kendi ürettikleri çöpleri yakmayıp İngiltere ve Amerika gibi çöp üretimi fazla olan diğer ülkelerden çöp ithalat etmektedir. Danimarkalı AVO firmasının yöneticilerinden Orla Frederiksen İngiltereden aldıkları çöpü yakarak elde edilen ısı ve enerjinin doğalgaza kıyasla daha ucuza geldiğini belirtti.

Firmanın başkanı Tore Vedelsdal ise, çöp alımının her iki ülkenin de çıkarlarına hizmet ettiğini belirterek “ İngilizlerin yeterli çöp fırını yok, toprağa gömülen çöp için ise büyük vergler ödemek zorundalar. Onlar çöpü gömmekten kurtuluyor, biz de doğalgazdan tasarruf ediyoruz.” diyor.

İsveç ise evsel atıkların modern yöntemlerle işlenmesi yoluyla elde ettiği biyogazı hem ısıtma hem de elektrik üretmek için kullanıyor. Nüfusu 10 milyona yakın ülkede, evlerde oluşan çöplerin yüzde 99’unu elektrik üretimi için kullanılırken, kalan yüzde 1’lik kısım ise tarımsal gübre amaçlı değerlendiriliyor.

ABD’li Navigant Research şirketinin verilerine göre küresel çapta çöpten enerji elde eden sektörün yıllık 2 milyar dolarlık büyüme hacmi söz konusu. 2013′te çöpü enerjiye çeviren sektörün büyüklüğü yaklaşık 8 milyar doları bulurken tahminlere göre göre 2022 yılına kadar çöpten çıkan enerji ekonomisi 29.2 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olacak. İyimser tahmin senaryolarına göre söz konusu rakamın 80 milyar dolara kadar çıkabileceği de belirtiliyor.

Onur Enerji

Turgut Yılmaz 

 

Kaynaklar: 

www.mmo.org.tr

Mail listemize katılın.

Sektörden güncel haberleri e-posta kutunuzda almak için katılın

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

İlginizi çekebilir

Enerji verimliliği danışmanlığı alın.

Telefon +90(232) 461-5830

Talep Formu

Sizlere in iyi hizmeti vermek için buradayız.

Hizmetlerimiz.

Tüm hizmetleri görüntüle

Enerji Kimlik Belgesi

Ölçümler

Enerji Etütleri