COP, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (United Nations Climate Change Conference of Parties), Birleşmiş Milletler’in iklim değişikliğiyle mücadele için 1992 yılında ortaya koyduğu Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne (Kısaltması, Türkçe BMİDÇS, İngilizce UNFCCC) taraf olan 197 ülkenin her yıl bir araya geldiği iklim zirvesidir.

Her yıl bu çerçeve sözleşmeye taraf olan bir ülkenin ev sahipliğinde gerçekleşen zirvede, iklim değişikliğiyle mücadele için gerekli eylemler görüşülmekte ve müzakereler yürütülmektedir. 1995 yılında ilk kez Berlin’de gerçekleştirilen Taraflar Konferansı, COP1 olarak adlandırılmıştır. Bu yıl 26. kez yapılacak olan zirve, Birleşik Krallık Başkanlığı’nda İskoçya’nın Glasgow kentinde İskoç Etkinlik Merkezi’nde (Scottish Event Center-SEC) İtalya ile iş birliği içinde yapılacaktır. COP26’nın temel amaçlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • 1,5 derece hedefini ulaşılabilir kılmak
  • Doğal yaşam alanlarını ve toplulukları korumak üzere iklim değişikliği adaptasyonu sağlamak
  • Finansmanı harekete geçirmek
  • Hedeflere ulaşmak için birlikte çalışmak

COP26 Neden Önemli?

2015 yılında Paris’te yapılan COP21’de kabul edilen Paris İklim Anlaşması şu anda ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadelede nasıl bir yol izleyeceğine dair modeli geçerli ve en güncel anlaşmadır. Paris İklim Anlaşması ile Dünya’nın ortalama sıcaklığının sanayi öncesi döneme göre 2 derecenin altında hatta 1,5 derecede tutulmasına karar verilmiştir. Geldiğimiz noktada, 1.5 derecenin üzerinde bir sıcaklık artışının geri dönülemez sonuçlar doğuracağı düşünülmektedir.

Paris Anlaşması’na göre 1.5 derecelik küresel hedefin karşılanması için anlaşmaya taraf olan her ülkenin kendi ulusal hedefini belirleyerek (Ulusal Katkı Beyanı – Nationally Determined Contributions) bu hedefi Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekreteryası’na bildirmesi gerekmektedir. Yine anlaşmaya göre ülkeler 5 yıllık aralıklarla iklim değişikliğiyle mücadele konusunda kendi koydukları bu hedefleri gözden geçirerek hedeflerini yenileyeceklerdir.

İlk gözden geçirmenin 2020 yılındaki Taraflar Konferansı’nda yapılması gerekiyordu ama bu zirve kovid-19 nedeniyle ertelenmişti. Bu sebeple Paris Anlaşması’nın ilk gözden geçirme görüşmesi COP26’da yapılacaktır.

Ülkelerin şu anda belirledikleri ulusal hedeflerle Paris Anlaşması’nın 1.5 derecelik ana hedefi maalesef karşılanmamaktadır. Bu sebeple ülkelerin hedeflerini yenilemeleri ve daha somut adımlar atmaları gerekmektedir. COP26 ülkelerin hedeflerini güncellemeleri ve Paris Anlaşması’nın ana hedefini tutturmak üzere mutabakata varmaları açısından oldukça önem arz etmektedir.

Mail listemize katılın.

Sektörden güncel haberleri e-posta kutunuzda almak için katılın

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

İlginizi çekebilir

Enerji verimliliği danışmanlığı alın.

Telefon +90(232) 461-5830

Talep Formu

Sizlere in iyi hizmeti vermek için buradayız.

Hizmetlerimiz.

Tüm hizmetleri görüntüle

Enerji Kimlik Belgesi

Ölçümler

Enerji Etütleri