JohnMajor-1w2

Tofu ve banyo tuzu yapımında kullanılan kimyasal, mevcut güneş panellerinde kullanılan, üretimi zor ve pahalı olan içerikle değiştirilebiliyor.

Kadmiyum Klorid şu an tüm dünyada güneş paneli üretiminde anahtar bileşen olarak kullanılıyor. Bu bileşenin üretimi yüksek derecede zehirli ve pahalı. Üretim esnasında işçilerin güvenlik tedbirlerine çok dikkat ediliyor ve kullanılmayan paneller sadece uzmanlar tarafından yok ediliyor.

Güvenli ve Ucuz Bileşen

Liverpool Universitesi araştırmacıları Kadmiyum Klorid’in deniz tuzundan elde edilen ve hali hazırda tofu yapımında, banyo tuzu yapımında ve yollarda buzların giderilmesinde kullanılan Magnezyum Klorid ile değiştirilebileceğini keşfetti.

Üretim maliyetleri karşılaştırıldığında gram başına 0.001$ Magnezyum Klorid, 0.003$/gram olan Kadmiyum kloride göre daha ucuz ve daha güvenli.

Stephenson  Yenilenebilir Enerji Enstitüsü Fizikçisi Dr. Jon Mayor araştırma hakkında şunları söyledi: “Eğer yenilenebilir enerji fosil yakıtlarla yarışacaksa maliyetlerin azalması gerekiyor. Büyük adımlar zaten atılmış durumda, ancak bu araştırmaya göre maliyet azaltımları daha ileri taşınabilir.”

En ucuz güneş paneli hücre üretimleri ince bir film tabakası ile çözünmeyen Kadmiyum Tellür’e dayanıyor. Tek başına bu hücreler güneş enerjisinin %2’sini enerjiye çevirebiliyor. Kadminyum Klorid eklenmesi ile bu oran %15’lere çıkıyor.

Aynı Oranda Etki

Liverpool Üniversitesi araştırmacılar aynı oranda etkinin magnezyum Klorid ile sağlanabileceğini gösteriyorlar.

Dr. Major, “Kadminyum Kloridi laboratuar ortamında, duman dolabında, güvenlik önlemleri alarak uygulayabiliyorduk. Magnezyum Kloridi sokak oturaklarının üzerine bile rahatça uygulayabiliriz.

Kadminyum Klorid pahalı ve zehirli, artık kullanmamıza gerek yok. Doğal şekilde oluşan alternatifi ile Güneşten elde edilen enerjinin maliyetlerini azaltabiliriz”

Kaynaklar:

https://news.liv.ac.uk/2014/06/25/watch-tofu-ingredient-could-revolutionise-solar-panel-manufacture/

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/06/140626121852.htm

Mail listemize katılın.

Sektörden güncel haberleri e-posta kutunuzda almak için katılın

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

İlginizi çekebilir

Enerji verimliliği danışmanlığı alın.

Telefon +90(232) 461-5830

Talep Formu

Sizlere in iyi hizmeti vermek için buradayız.

Hizmetlerimiz.

Tüm hizmetleri görüntüle

Enerji Kimlik Belgesi

Ölçümler

Enerji Etütleri