Temmuz başında EPDK Başkanı‘nın açıklamalarıyla gündeme gelen yenilenebilir enerji üretimi ve şebekeye satışı için İSKİ, İZSU gibi belediye kurumları da başvuruda bulundu. Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre lisanssız elektrik üretiminde ilk aydan itibaren durum parlak gözüküyor.

 

Lisanssız elektrik üretiminde, vatandaşlar kuracakları üretim tesisleriyle kendi elektriğini üretme imkanına sahip olmanın yanısıra, ihtiyaç fazlasını da sisteme satabilecek. Yetkililer, en kolay üretim yapılabilecek enerji türünün güneş olduğunu belirtirken, şöyle konuştu: Güneş tesisini kendi bahçende, kendi çatında yapabiliyorsun. Rüzgar ve hidroliklerde (HES) ise kamulaştırma ihtiyacı doğabiliyor. En çok uygulama alanı bulacak olan yenilenebilir enerji türü güneş, en az bulacak olan da HES’ler. Rüzgar enerjisinden en çok Ege Bölgesi’nde faydalanılabilir.

Okullardan başvuru

Elektrik dağıtım şirketlerine yapılan başvurular a göre güneş ve rüzgar santrallarının öne çıktığı görülüyor. Ankara, Zonguldak, Kastamonu, Bartın, Karabük, Kırıkkale ve Çankırı’yı kapsayan Enerjisa Başkent Dağıtım AŞ’nin kabul ettiği başvurulara bakıldığında, her biri 2.8’er kW kurulu gücündeki Abidinpaşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Balgat Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Zeynep Salih Alp Kız Teknik ve Meslek Lisesi güneş santralleri, 5 kW’lik Sunplast Enerji Güneş Santrali ve 300 kW’lik Gazi Teknokent Güneş Santrali ile başvuruların eğitim alanında yoğunlaştığı dikkat çekiyor.

İSKİ de başvurmuş

İstanbul Avrupa yakasında 4 milyon 200 bin abonenin elektriğini dağıtan Boğaziçi Elektrik’e (BEDAŞ) yapılan başvurular incelendiğinde ise 11 başvurudan, 9’unun kabul edildiği görülüyor. Başvuruların 7’si rüzgar, üçü güneş, biri de güneş ve rüzgar için birlikte yapılırken, mevki olarak Hadımköy ve Silivri öne çıkıyor. İstanbul Anadolu Yakası için ise biri İBB İSKİ Genel Müdürlüğü olmak üzere iki olumlu başvuru bulunuyor. İzmir ve Manisa illerini kapsayan Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye 13 başvuru yapıldığı, bunlardan yalnızca birinin kabul edilmediği görülüyor.

En popüler güneş enerjisi

KIRŞEHİR, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman’ı kapsayan Meram Elektrik Dağıtım’a güneş için 10, rüzgar için 6 başvuru yapıldığı, bir başvurunun ise biyogaz için olduğu görülüyor. Antalya, Burdur, Isparta İl sınırlarını kapsayan Akdeniz Elektrik’e ise 10 başvuru yapılırken, bunlardan üçünün kabul edildiği ve güneşe yönelik oldukları görülüyor. Adana, Gaziantep, Hatay, Mersin, Osmaniye ve Kilis’i kapsayan Toroslar Elektrik’e ise beş güneş, iki HES ve bir rüzgar santrali başvurusu yapıldı.

Lisanssız elektrik üretimi başvuru şartları ve enerji üretimi, enerji verimliliği, yalıtım konularında bilgi almak için Onur Enerji ‘ye başvurabilirsiniz.

Mail listemize katılın.

Sektörden güncel haberleri e-posta kutunuzda almak için katılın

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

İlginizi çekebilir

Enerji verimliliği danışmanlığı alın.

Telefon +90(232) 461-5830

Talep Formu

Sizlere in iyi hizmeti vermek için buradayız.

Hizmetlerimiz.

Tüm hizmetleri görüntüle

Enerji Kimlik Belgesi

Ölçümler

Enerji Etütleri