Enerji EnflasyonuMerkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) 16 Mayıs tarihli toplantısına ilişkin yayımladığı toplantı özetinde yer alan enflasyon gelişmeleri başlıklı bölümde, nisan ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,42 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 6,13’e gerilediği hatırlatıldı.

Özette, “Bu düşüşte enerji fiyatlarındaki baz etkisi ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki gelişmeler etkili olmuştur. Bu dönemde gıda ve enerji gruplarının yıllık enflasyona toplam katkısı önceki aya kıyasla yaklaşık 1 puan azalmıştır. Temel enflasyon göstergeleri ise ılımlı seyrini korumuştur” denildi.

Özete göre, uluslararası petrol fiyatlarındaki düşüşün enerji enflasyonuna olumlu yansıması sürerken, grup fiyatları nisan ayında yüzde 0,98 oranında azaldı. Geçen yılın aynı dönemindeki yüksek bazın da etkisiyle yıllık enerji enflasyonu 4,28 puan gerileyerek yüzde 4,94 oldu.

Enerji fiyatlarından kaynaklanan baz etkisinin önümüzdeki aylarda yıllık enflasyon üzerinde belirleyici olmaya devam edeceği belirtilirken, “Söz konusu etkinin mayıs-temmuz döneminde yukarı, sonrasında ise aşağı yönlü bir katkı sağlayacağı tahmin ediliyor” denildi.

Kaynak: AA

Mail listemize katılın.

Sektörden güncel haberleri e-posta kutunuzda almak için katılın

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

İlginizi çekebilir

Enerji verimliliği danışmanlığı alın.

Telefon +90(232) 461-5830

Talep Formu

Sizlere in iyi hizmeti vermek için buradayız.

Hizmetlerimiz.

Tüm hizmetleri görüntüle

Enerji Kimlik Belgesi

Ölçümler

Enerji Etütleri