Elektrik-dagitim

Türkiye genelinde son dönemlerde artan elektrik kesintileri sanayide ve özel tüketimde sorunlara neden oluyor. Hemen her gün belirli süreyle yaşanan kesintiler, soğuk kış günlerinde hem ısınma hem de çalışma hayatını olumsuz etkiliyor. Sık aralıklarla meydana gelen kesintiler ve gerilim dalgalanmaları vatandaşın birçok elektrikli cihazlarının bozulmasına ve mağduriyetlere neden oluyor.

Türkiye’deki elektrik üretim altyapısının doğalgaz ve ithal kaynaklara bağımlılığının yüksek oranlarda olması kesintilerin nedenini oluşturdu. Soğuklarla beraber konutlarda artan doğalgaz ihtiyacı nedeniyle doğalgaz çevrim santralleri gereken yakıtı temin edemedi ve kesintiler meydana geldi. Konutlara verilen doğalgazın kesilmesinin önlenmesi nedeniyle santrallerde kısılan vanalar elektrik kesintilerine neden olunca elektrikle çalışan kombiler çalışmamaya başladı. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) raporunda Trakya bölgesinde yoğun olan doğalgaz çevrim santralleri nedeniyle diğer yöntemlerle elde edilen elektriğin taşınmasında da sorun olduğu böylelikle Trakya’da kesintilerin daha etkili olduğu belirtildi.

Trabzon’da da gerçekleşen kesintiler konusunda demeç veren EMO Trabzon Şube Başkanı Doç Dr. Hasan Karal kış mevsiminde yaşanan yaygın elektrik kesintilerinin vatandaşı bezdirdiğini söyledi. Karal, “Ülkemizde kış mevsiminin ağır geçmesi ciddi anlamda enerji talebini artırmakta, ancak mevcut enerji arzı bu talebi karşılamakta zorlanmaktadır. Buna bir de dağıtım şirketlerinin yetersiz hizmeti eklenince Trabzon son haftalarda sıkça elektrik kesintilerine maruz kalmaktadır. Karal, yaşanan sıkıntının ağır kış şartları nedeniyle trafo patlaması, aşırı yüklenme, bakım ve onarım gibi gerekçelerle açıklanamayacak ölçüde genel bir enerji üretim meselesi olduğunu dile getirdi. Uygulanan enerji politikalarının biran önce tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini öne süren Karal,özelleştirmeler ve serbest piyasa ısrarı sonucunda varılan noktanın iddia edildiği gibi kaliteli, kesintisiz ve ucuz enerji değil, tersine kalitesiz, arzı sorunlu ve pahalı bir enerji olduğunu savundu. Kara, bir an önce ilgili taraf, kurum ve kuruluşların bir araya gelerek elektrik enerjisi sorununa kalıcı çözümler getirmesi şart olduğunu kaydetti.

Yaşanan kesintilerle ilgili konuşan Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, elektrik kesintilerinin  nükleer santral konusunda geç kalınmasının bir göstergesi olduğunu belirterek, “Son dönemde artan elektrik kesintileri nedeniyle sanayi tesislerinde üretimde aksamalar ve bazı ürünler içeren mallarda önemli zararlar oluşmaya başladı. Bu durum doğalgazda dışa bağımlılığın bir sonucu.  Bu nedenle gerek yenilenebilir enerji, gerekse güneş enerjisine yönelik yatırımları hızla gerçekleşmeli. Nükleer santraller bunların başında geliyor” dedi.

Meclise de taşınan elektrik kesintileri problemi “Türkiye’de ısı yalıtımı yapılmamış veya yeterli kalitede uygulanmamış binalara tamamıyla sağlıklı ve kaliteli ısı yalıtımları entegre edilmesi için bir fon oluşturulması için yapılan bir çalışma var mıdır?” sorusuyla da gündeme geldi. Isı yalıtımı, verimli enerji tüketiminin hem enerji tasarrufuna katkı sağlayacağı belirtildi.

Aydınlık bir gelecek için yenilenebilir, çevre dostu ve verimli enerji kullanımı gerekliliği gün geçtikçe daha da hissediliyor. Tasarruf geleceğimizi aydınlatır, tasarruf yöntemleri için Onur Enerji‘ye ulaşabilirsiniz.

Mail listemize katılın.

Sektörden güncel haberleri e-posta kutunuzda almak için katılın

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

İlginizi çekebilir

Enerji verimliliği danışmanlığı alın.

Telefon +90(232) 461-5830

Talep Formu

Sizlere in iyi hizmeti vermek için buradayız.

Hizmetlerimiz.

Tüm hizmetleri görüntüle

Enerji Kimlik Belgesi

Ölçümler

Enerji Etütleri